Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

17-12-2017

Tarja, My Own Ghost en Skinflint
Op 11 maart 2017 in Neushoorn, Leeuwarden
Een review door Jeffrey
Foto's door Erwin Jonkman

Tarja tourt onder de noemer The Shadow Shows door Europa en deed daarbij eind vorig jaar Nederland al aan. Vanavond staat ze in Leeuwarden en daarna nog in Helmond en Enschede. Daarbij neemt ze in vergelijking met vorig jaar twee andere supports mee: Skinflint en My Own Ghost. Jeffrey is erbij in Neushoorn en doet verslag.

De bezoekers zijn vandaag getuige van iets bijzonders. Voor het eerst in de historie staat er in Nederland een heavymetalband uit Botswana op het podium. Skinflint is reeds tien jaar actief en leverde al vijf full-lengths af. Het meest recente exemplaar is Chief Of The Ghosts. Het drietal muzikanten speelt old school heavy metal à la Iron Maiden, Black Sabbath en Manowar en voegt daar Afrikaanse elementen aan toe. Jammer is dat de gedateerde metal de boventoon voert. De authentieke elementen komen maar mondjesmaat door. Hier valt beslist meer uit te halen. Zanger/gitarist Giuseppe Sbrana doet wel pogingen om het publiek mee te krijgen, maar het meeklappen door enkelen spreekt boekdelen. Wat ook niet helpt, is dat de gitaar niet goed gestemd is en de muziek van het trio pit mist. Het blijft hangen in een laag tempo en op een paar interessante basloopjes na, biedt het geheel weinig opzienbarends. Met meer nadruk op traditionele elementen en een bijpassende show had dit nog wel wat kunnen worden, maar zonder die franje is het bijzonder matig wat Skinflint laat horen en zien.

Skinflint @ Neushoorn, Leeuwarden, 11 maart 2017

Veel beter vergaat het de tweede act van vanavond. My Own Ghost overtuigt vanaf de eerste seconde met Footprints In The Sand. De Luxemburgse formatie die sinds 2013 aan de weg timmert, staat garant voor energieke, melodieuze rockende metal met catchy refreinen van zangeres Julie Rodesch. De in leren jassen geklede muzikanten houden het momentum vast met Waiting In The Wings. Voor zich zien ze de in groten getale opgekomen bezoekers die positief verrast zijn en een geluidsman die behalve dat hij zijn werk uitstekend doet, flink uit zijn dak gaat. Leuk om te zien. Er heerst een positieve sfeer in de zaal en pas met Crystal Ball gaat de storm wat liggen. Naast nummers van het debuutalbum Love Kills is er ruimte voor twee nieuwe tracks, die op Life On Standby staan. Daaruit blijkt geen koerswijziging. Waarom zou je ook als je een werkende formule in handen hebt en daarbij je ook nog eens actief presenteert. Toch moeten de muzikanten uit het groothertogdom waken voor te veel herhaling van het trucje. Met een korte setlist zoals die van vandaag is dat echter geen probleem. Voor velen is My Own Ghost een zeer aangenaam voorprogramma.

My Own Ghost @ Neushoorn, Leeuwarden, 11 maart 2017

”Hallo Leeuwarden, hoe gaat het? Fijn jullie te ontmoeten.” Tarja heeft flink geoefend op de Nederlandse taal en dat betaalt zich uit. Ze wint direct de sympathie van de fans, voor zover ze die al niet heeft. De Finse zangeres heeft er vandaag zin in zoals eigenlijk altijd. Voor zich ziet ze een zeer goed gevulde zaal. Ze groet iedereen, schudt handen met de voorste rij en zwaait naar de mensen op de balkon. Op het podium is er veel onderling contact tussen de bandleden. Zo poseert Tarja bij bassist Kevin Chown en gitarist Alex Scholpp en staat Kevin bij drummer Timm Schreiner. De 'diva' ziet vooraan een een jong meisje die een foto aan haar geeft. Ze vraagt hoe oud ze is. Zeven jaar nog maar. Het duurt even tot het doordringt, maar de twee hebben elkaar al eerder ontmoet.

Tarja @ Neushoorn, Leeuwarden, 11 maart 2017

Ten opzichte van het optreden in Haarlem van eind vorig jaar is de volgorde in de setlist wat veranderd. Allereerst komt Demons In You aan bod en al is het even zoeken naar de juiste sound, het is een fijne opener die de fans aan het meeklappen zet. No Bitter End wordt met intro gespeeld en later in het nummer zijn er ook geslaagde variaties ten opzichte van het origineel. In Lucid Dreams (met fraaie lichtshow) komt voor het eerst de kwalitatief ijzersterke zang uitstekend tot zijn recht. Het is daarmee een van de vroege hoogtepunten samen met Eagle Eye. Tijdens laatstgenoemde vallen de prima backingvocalen van Kevin op en vindt de geluidsman ook de juiste mix. Daarna is het vooral genieten van Calling From The Wild, dat eindigt met een fantastische instrumentale sectie, waarvoor Tarja het podium laat aan haar begeleidingsband. Iedere muzikant staat even in de spotlights om zijn kunsten te etaleren. Cellist Max Lilja (één van de oprichters van Apocalyptica) en Alex wagen zelfs een dansje en het publiek klapt mee.

Het wachten is natuurlijk op de Nightwish-medley en die komt er dan ook met Tutankhamen / Ever Dream / The Riddler / Slaying The Dreamer. Voor velen is dit het moment van de avond. Nergens is er zoveel publieksreactie als hier. Vervolgens wordt het podium razendsnel omgebouw in een intieme setting voor het akoestische deel van de set met Until Silence / The Reign / Mystique Voyage / House Of Wax / I Walk Alone. Dit keer veel beter uitgevoerd dan in Haarlem vorig jaar, met als slot het prachtig gezongen I Walk Alone en dat mag ook gezegd worden voor de uitvoering van Love To Hate, waarbij Tarja alleen in de spotlight staat.

Tarja @ Neushoorn, Leeuwarden, 11 maart 2017

Turunen bouwt de set goed op. Met de instrumentale sectie van Calling From The Wild en de Nightwish-medley komt het publiek goed los en later in de set zijn het Love To Hate en Victim Of Ritual die op veel bijval kunnen rekenen. Tijdens eerstgenoemde beantwoorden de oproep “Laat jullie handen zien” en tijdens laatstgenoemde zingen velen de tekst “How did you end up in hell” mee met de zangeres, die een paar keer wisselt van outfit en oproept om vooral van je dromen werkelijkheid te maken. Voor het cinematische intro van Undertaker verdwijnt ze even backstage om ruimte te geven voor toetsenist Christian Kretschmar. Too Many vormt het prachtige einde van de reguliere set, waarbij de bandleden een voor een het podium verlaten.

Niet veel later keren ze terug voor de toegift met allereerst Innocence en daarna een van de favorieten van de fans in de vorm van Die Alive. Bandleden en fans springen, Tarja straalt en danst en geeft meerdere fans een hand. Een daarvan mag de gitaar van Alex nog even beroeren en daarna is de zangeres aan de beurt. Ze stelt de bandleden aan de bezoekers voor en als laatste klinkt Until My Last Breath. Daarmee komt een einde aan een goed bezochte avond in Neushoorn die begon met het matige Skinflint, een upgrade kende met het positief verrassende My Own Ghost en Tarja een professionele ‘shadow’show gaf die veel bezoekers tevreden stelde.

Tarja @ Neushoorn, Leeuwarden, 11 maart 2017

Setlist Tarja:
1. Demons In You
2. 500 Letters
3. No Bitter End
4. Lucid Dreamer
5. Eagle Eye
6. The Living End
7. Calling From The Wild
8. Tutankhamen / Ever Dream / The Riddler / Slaying The Dreamer (Nightwish-medley)
9. Until Silence / The Reign / Mystique Voyage / House Of Wax / I Walk Alone (Acoustic set)
10. Love To Hate
11. Victim Of Ritual
12. Undertaker
13. Too Many

Toegift:
14. Innocence
15. Die Alive
16. Until My Last Breath
17. It's A Hit Song (Outro)

Tarja @ Neushoorn, Leeuwarden, 11 maart 2017

Setlist My Own Ghost:
1. Footprints In The Sands
2. Waiting In The Wings
3. Crystal Ball
4. Beautiful Mistake
5. Life On Standby
6. Don't Say You Love Me
7. Intoxicated

My Own Ghost @ Neushoorn, Leeuwarden, 11 maart 2017

Met dank aan Erwin Jonkman Fotografie voor de foto's.

[ Terug naar de Concert Reviews ]