Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-04-2018

Dream Theater - Images, Words & Beyond
Op 8 februari 2017 in 013, Tilburg
Een review door Jeffrey
Foto's door Tonnie Westerbeke

Images And Words bestaat vijfentwintig jaar en dat moet gevierd worden. Dat doet Dream Theater twee keer in Nederland. Op 25 april in AFAS Live te Amsterdam en op 8 februari in een uitverkocht 013 te Tilburg. Onder de noemer Images, Words & Beyond 25th Anniversary Tour reizen de Amerikaanse topmuzikanten door Europa om het album waarmee ze doorbraken, in het geheel te spelen en daarnaast songs van andere albums ten gehore te brengen.

Het eerste deel van het optreden bestaat uit acht tracks van zes verschillende albums. Hell’s Kitchen van Falling Into Infinity uit 1997 is de oudste track en The Gift Of Music en Our New World van The Astonishing (2016) zijn de meest recente. Daarnaast is er een cover van Jaco Pastorius. Na de intro The Colonel van Two Steps From Hell, tijdens welke de bandleden het podium betreden (en de technicus nog even op verzoek van Jordan bij zijn instrument wat kleine handelingen verricht), klinkt als eerste The Dark Eternal Night; een zeer prettige opener waarin de geluidsman nog even op zoek is naar de optimale mix, maar deze al snel vindt in de tweede helft. Al snel valt het speelplezier op. Dit blijkt uit de beweeglijkheid van de bandleden die elkaar opzoeken. Zo is er veel oogcontact en drummer Mike Mangini krijgt zelfs een brede glimlach bij gitarist John Petrucci op het gezicht.

Dream Theater @ 013, Tilburg, 8-2-2017

James LaBrie zoekt en vindt al snel contact met het publiek. Voordat hij The Bigger Picture aankondigt, vertelt hij dat Dream Theater graag in Nederland komt. Op 16 juli 2014 stond de progformatie op dezelfde plek. De frontman vertelt kort over de associaties die de Amerikanen met ons land hebben; over drugs en hoe je naar vrouwen achter de ramen kunt kijken en toch niet als “pervert” beschouwd wordt. Over zijn zangkwaliteiten blijft men verdeeld. De hogere regionen heeft hij veel moeite mee. Bepaalde nummers worden daardoor een halve toon lager gespeeld dan de studioversies. Waar hij binnen zijn bereik zingt, komt zijn zang juist vaak goed door. Bovendien toont hij zich vandaag een down to earth en sympathiek man.

Het is vooral Petrucci die in het eerste deel van de set de show steelt met fantastisch gitaarspel. Ontspannen schudt hij de ene na de andere solo uit een van zijn gitaren. Tijdens The Gift Of Music komt hij even naast John Myung staan om samen te demonstreren dat ze topmuzikanten zijn. Door het inmiddels goed afgestelde geluid komen de solo’s uitstekend uit de verf. Niet alleen hij, maar ieder bandlid krijgt vanavond zijn moment om te schitteren. Myung doet dat in het bijzondere, met flagoletten ingekleurde Portrait Of Tracy. Vervolgens komt middels As I Am het volgende hoogtepunt langs. Niet in de laatste plaats omdat er tot verrassing van het publiek een gedeelte van Metallica’s Enter Sandman aan het einde in is verwerkt. Vele handen gaan in de lucht en fans zingen mee. Het prachtige Breaking All Illusions met zijn vele twists, die ook nog eens geaccentueerd worden door de knappe lichtshow, vormt een mooi einde van de set voor de pauze.

Dream Theater @ 013, Tilburg, 8-2-2017

Na de pauze is het tijd voor Images And Words in zijn geheel, maar eerst klinkt een intro met fragmenten van diverse hits uit het jaar 1992. Onder andere die van Red Hot Chili Peppers, Nirvana, U2 en Pearl Jam komen voorbij, maar de grote hit waar iedereen op wacht, is natuurlijk Pull Me Under. Het nummer waarmee Dream Theater doorbrak. LaBrie toont zijn dankbaarheid daarvoor. De stemming in de zaal is geweldig. Jong en oud zingen mee en dat gebeurt ook tijdens Another Day, waarvan de saxofoonpartijen door toetsenist Jordan Rudess gespeeld worden. De goedgeluimde toetsenist zorgt ook voor een langere versie van het nummer met een fraaie solo. Datzelfde doet Petrucci in (het met een mooie lichtshow omgeven) Take The Time en dat levert hem een applaus op waaruit veel waardering blijkt. Het blijft fantastisch om zijn gitaarspel te horen en aanschouwen. Het groovy aspect van de riffs komt goed aan het licht en heeft daardoor een gewenste en krachtige impact en het kraakheldere geluid doet recht aan het soleerwerk. Het melodieuze spel klinkt soms hemels mooi.

Het volgende hoogtepunt is Metropolis Pt. 1: The Miracle And The Sleeper, dat bij de aankondiging al met veel gejuich wordt begroet. Ook hier geldt weer dat met name instrumentaal het geheel van een ongelooflijk hoog niveau is. In het midden van deze legendarische track mag Mike soleren en hij doet dat fantastisch. Door de show die hij erbij opvoert, het razendsnel kruislings drummen en het percussiewerk bovenin de stellage op de rocket-toms, is zijn moment of fame memorabel. Daarna komt een rustmoment met een lange intro van Jordan voor Wait For Sleep, waarvoor James een applaus vraagt en krijgt. James zit tijdens Wait For Sleep op een kruk en met name op dit soort rustige momenten brengt hij het er vocaal prima vanaf en ook voor de uithaal in Learning To Live krijgt hij terecht veel bijval. Dat krijgen de anderen ook. Iedereen schittert namelijk in deze geweldige afsluiter van Images And Words. Zo valt het drumwerk van Mike op en treden “The incredible wizard” (met keyboard om de nek) en Petrucci op de voorgrond om te soleren.

Dream Theater @ 013, Tilburg, 8-2-2017

Ook al zijn we inmiddels twee en een half uur onderweg, er volgt nog een toegift. En wat voor een. De fans krijgen het 23 minuten durende titelnummer van de ep A Change Of Seasons uit 1995 als kers op de taart. Gedurende het optreden verlaat James meerdere keren het podium om zijn medemuzikanten de spotlights te gunnen tijdens de instrumentale passages. Hij doet dat ook tijdens de toegift. Als hij terugkomt, is het alleen jammer dat zijn woorden niet doorkomen. Dit omdat de microfoon nog uit staat. Jammer, want hij is oprecht enthousiast. Laat dat technische euvel een van de weinige smetjes zijn op een verder zeer overtuigend optreden. Vocaal ging het met ups en downs, maar vooral instrumentaal liet Dream Theater, mede door het zeer goede geluid in 013, horen heer en meester te zijn. Een lang aanhoudend applaus voor de topmusici die ook vijfentwintig jaar na Images And Words laten horen dat het doorbraakalbum ook live nog altijd goed tot zijn recht komt, is dan ook volledig terecht. Heb je het optreden gemist of kun je er niet genoeg van krijgen? Dream Theater staat op 25 april in AFAS Live (voormalig Heineken Music Hall).

Dream Theater @ 013, Tilburg, 8-2-2017

Setlist:
Intro: The Colonel (Two Steps From Hell)
1. The Dark Eternal Night
2. The Bigger Picture
3. Hell’s Kitchen
4. The Gift Of Music
5. Our New World
6. Portrait Of Tracy (Jaco Pastorius-cover)
7. As I Am
8. Breaking All Illusions

Images and Words-set:
Intro: Happy New Year 1992
9. Pull Me Under
10. Another Day
11. Take The Time
12. Surrounded
13. Metropolis Pt. 1: The Miracle And The Sleeper
14. Under A Glass Moon
15. Wait For Sleep
16. Learning To Live

Toegift:
17. A Change Of Seasons: I The Crimson Sunrise
18. A Change Of Seasons: II Innocence
19. A Change Of Seasons: III Carpe Diem
20. A Change Of Seasons: IV The Darkest Of Winters
21. A Change Of Seasons: V Another World
22. A Change Of Seasons: VI The Inevitable Summer
23. A Change Of Seasons: VII The Crimson Sunset

Dream Theater @ 013, Tilburg, 8-2-2017
Dream Theater @ 013, Tilburg, 8-2-2017

Meer foto's vind je op onze Facebook-pagina!

[ Terug naar de Concert Reviews ]