Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-05-2018

Batushka en Arkona
Op 20 januari 2017 in Willemeen, Arnhem
Een review door Jeffrey
Foto's door Jos M. Skeleton

Slechts een maand na het optreden op Eindhoven Metal Meeting komt Batushka alweer naar Nederland. Maar liefst drie dagen op rij, om precies te zijn in Groningen, Arnhem en Leiden. Ondanks dat de Poolse blackmetalformatie slechts n full-length heeft voortgebracht, trekt deze vanwege de act volle zalen, zo ook in Willemeen, waar de landgenoten van Arkona als support aantreden en Jeffrey en Jos aanwezig zijn om verslag te doen.

Je zou maar voor de Russische Arkona gekomen zijn. Dan kijk je raar op dat het geschminkte viertal uit Polen het podium betreedt. Sinds 1993 is de Oost-Europese formatie al actief, maar er zijn behoorlijk wat wisselingen in de line-up geweest. Gitarist Khorzon is de enige muzikant die op alle zes full-lengths te horen is. De andere drie (waarvan er twee met een witte hoodie op het podium staan en een in het zwart achter het drumstel zit) debuteren op Lunaris, van afgelopen november.

Arkona @ Willemeen, Arnhem, 20 januari 2017

Toch beginnen we vanavond met Mdl Się Do Wiatru O Powrt Mj van Konstelacja Lodu uit 2003. Daarna zijn het veelal recente tracks van Lunaris, met daartussenin als enige uitzondering Zasypiając W Strachu van Chaos.Ice.Fire (2013), die aan bod komen. Doordat het geluid goed afgesteld staat, komen alle tracks goed tot hun recht. De presentatie is wat statisch, maar de muziek vergoedt veel. De riffs komen goed door en met name het razendsnelle drumwerk maakt indruk. Lunaris en Ziemia zijn de sterkste tracks op de setlist. Arkona krijgt een welverdiend applaus.

Arkona @ Willemeen, Arnhem, 20 januari 2017

Omdat Arkona een half uur later begint dan gepland, is een deel van het publiek heel benieuwd hoe lang Batushka speelt, want er is nog maar drie kwartier tot de geplande eindtijd. De mannen betreden gekleed in prachtige gewaden het efficint ingerichte podium. Terwijl ze aan de intro beginnen, verschijnt als laatste de frontman Варфоломей ten tonele. Hij leidt de liturgie in met handgebaren en een buiging naar het publiek. Vervolgens bewierookt hij de toeschouwers en Maria en Jezus, die op het schilderij (de albumcover) afgebeeld zijn, dat op zijn katheder ligt.

Arkona @ Willemeen, Arnhem, 20 januari 2017

Aan weerszijden van het katheder branden kaarsen en staan er relikwien zoals een schedel. De aankleding is prachtig en draagt bij aan het eerbiedige karakter van de voordracht. Zoals verwacht speelt de hoofdact het debuutalbum Litourgiya in het geheel. In het begin is de koorzang van de drie mannen aan de linkerkant van het podium nog niet altijd goed te horen. Met de vierde track komt daar verandering in. Варфоломей houdt twee kaarsjes gekruist in zijn hand en gooit deze na afloop het publiek in. Vervolgens tikt een lid van het koor een aantal keer met een hamer tegen een bel om het volgende nummer in te leiden. Al dit soort elementen draagt bij aan een intrigerend schouwspel.

Arkona @ Willemeen, Arnhem, 20 januari 2017

Mede doordat het geluid steeds beter afgesteld staat (gave sludgy sound) en tijdens het tweede deel van de set de koorpartijen veel beter doorkomen - het onderscheidende deel van de sound van Batushka is het tweede deel van de set nog indrukwekkender en spiritueler dan het eerste. Het is dan ook jammer dat na drie kwartier het optreden tot een einde komt. Vertwijfeld wachten de bezoekers op meer, maar de liturgie is echt voorbij. Ondanks dat de avond voor het gevoel kort duurde, lieten de twee Poolse formaties zich van een goede kant zien. Met name Batushka was met zijn prima verzorgde show fascinerend. Het wachten is op nieuw studiomateriaal zodat in de toekomst een langere set gespeeld wordt.

Arkona @ Willemeen, Arnhem, 20 januari 2017

Setlist Batushka:
1. Ектения I: Очищение
2. Ектения II: Благословение
3. Ектения III: Премудрость
4. Ектения IV: Милость
5. Ектения V: Святый вход
6. Ектения VI: Уповане
7. Ектения VII: Истина
8. Ектения VIII: Спасение

Setlist Arkona:
1. Mdl Się Do Wiatru O Powrt Mj
2. Śmierć I Odrodzenie
3. Nie Dla Mnie Litość
4. Zasypiając W Strachu
5. Lunaris
6. Ziemia

Arkona @ Willemeen, Arnhem, 20 januari 2017

Arkona @ Willemeen, Arnhem, 20 januari 2017

Arkona @ Willemeen, Arnhem, 20 januari 2017

Arkona @ Willemeen, Arnhem, 20 januari 2017

Arkona @ Willemeen, Arnhem, 20 januari 2017

Arkona @ Willemeen, Arnhem, 20 januari 2017

[ Terug naar de Concert Reviews ]