Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

22-07-2019

Review: Evergreen Refuge - Skyward
Geplaatst op 21-07-2019 om 18:49u

Review: Evergreen Refuge - SkywardDe Amerikaan Dylan Rupe is een bedrijvig heerschap. Onder de banier Evergreen Refuge maakt de in Colorado woonachtige jongeman isolationistische black metal die diep geworteld is in de ruige natuur van de Rocky Mountains. Ik was in 2014 erg onder de indruk van het in eigen beheer uitgebrachte Embers, een plaat waarop slechts één instrumentaal nummer van vijfenvijftig minuten te vinden is. De combinatie van field recordings, ambient en monotone, atmosferische black metal resulteerde in een hypnotiserende onderdompeling in een andere wereld. Sindsdien heeft Rupe alweer een handvol nieuwe platen uitgebracht. Daarnaast is hij ook nog componist voor verwante groepen als Arête, Cuscuta en Bull Of Apis Bull Of Bronze (waarvan onlangs het debuut verscheen). Inderdaad, een bedrijvig heerschap dus!

Klik op de cover om de hele review te lezen.

Definitief drummerwissel bij Lamb Of God
Geplaatst op 21-07-2019 om 18:14u

Afgelopen jaar viel de van Prong en Winds Of Plague bekende drummer Art Cruz bij Lamb Of God in voor de geblesseerde Chris Adler. De aanleiding was dat Adler fysio- en ergotherapie moest ondergaan vanwege verwondingen, die hij eind 2017 bij een motorongeval opliep. Nu heeft Lamb Of God bekendgemaakt dat de drummerwissel permanent is. Chris Adler keert dus niet terug bij de Amerikaanse formatie. Lamb Of God begint binnenkort aan de voorbereidingen voor een nieuwe studioplaat, waarop Art Cruz mee zal spelen.

Eerste namen voor MetalDays 2020
Geplaatst op 21-07-2019 om 12:11u

MetalDays, het metalfestival in Slovenië dat een week duurt, is zojuist van start gegaan, maar nu al zijn de eerste bands voor volgend jaar bevestigd. Dan ontvangt het festival Testament, Paradise Lost, Napalm Death, Malevolent Creator en Razor. Daar komen natuurlijk nog een hele rits aan andere namen bij. Volgend jaar vindt Metal Days plaats van 26 juli t/m 1 augustus, wederom in het Sloveense Tolmin.

Eerste namen voor MetalDays 2020

Review: Reckless Manslaughter - Caverns Of Perdition
Geplaatst op 20-07-2019 om 11:40u

Review: Reckless Manslaughter - Caverns Of PerditionEen eigen stijl weten te vinden is geen gemakkelijke opgave. Sommige bands weten met een debuutplaat meteen door te breken, maar veelal zie je dat het derde album stijlbepalend is. Dat geldt in het algemeen en binnen de metalscene is dat niet anders. Reckless Manslaughter uit de Ruhrpott, Herne om precies te zijn, is ruim tien jaar bezig en Caverns Of Perdition is het derde album. Deze deathmetalband was mij niet volledig onbekend, maar de eerste twee platen maakten op mij weinig indruk. Dat is nu anders. In de zes jaar tussen deze plaat en de vorige is er zodanig geschaafd aan de sound dat alle puzzelstukjes in elkaar vallen. Caverns Of Perdition is simpelweg een erg goed album. Of Reckless Manslaughter met deze plaat uit de underground weet te kruipen, valt echter nog te bezien. Dat de band is opgenomen in de stal van F.D.A. Records helpt in elk geval.

Klik op de cover om de hele review te lezen.

Sepultura eerste naam voor Dynamo Metalfest 2020
Geplaatst op 19-07-2019 om 19:24u

Vandaag is het tweedaagse evenement Dynamo Metalfest in Eindhoven van start gegaan. Het zal zeker niet de laatste editie zijn, want de eerste boeking voor 2020 staat al vast. Het festival zal dan op vrijdag 17 en zaterdag 18 juli plaatsvinden en de Braziliaanse thrashers van Sepultura zijn in elk geval van de partij.

De voorverkoop begint komende zondag, 21 juli, om 12 uur 's middags. De eerste duizend (vroegevogel)kaarten kosten €42,50 per stuk. Daarna stijgt de prijs voor een weekendticket naar €62,50. Er komen ook vip-tickets beschikbaar. Meer informatie vind je op www.dynamometalfest.nl.

Sepultura eerste naam voor Dynamo Metalfest 2020

Zes clips met o.a. Humanity's Last Breath, Picture en Masvidal
Geplaatst op 19-07-2019 om 10:45u

Exhumed-vocalist Matt Harvey is te gast bij VHS in Death And Carnage Coming In Waves, dat een knipoog is naar Humanoids From The Deep. De deathmetalband, die ook wel bekendstaat als Violent Homicidal Slasher, komt uit Thunder Bay, Ontario. De track staat op de derde full-length We're Gonna Need Some Bigger Riffs, die volgende week vrijdag in de winkels ligt.

Drie weken geleden deelden we de clip bij Fradga van de Zweedse technische groovemetalband Humanity’s Last Breath. Nu is het de beurt aan Vånda. De twee tracks zijn voorproefjes van Abyssal, de langspeler die op 2 augustus verschijnt via Unique Leader Records. Igor Omodei is verantwoordelijk voor beide videoclips.

Pure Steel Records releaset op 16 augustus Wings van Picture. De tiende langspeler van de rock/metalband uit Rozenburg/Hilversum is opgenomen met de originele line-up uit 1978 plus de in 2016 toegetreden Appie de Gelder. Een preview van het nieuwe songmateriaal vind je hier met Stroke.

De progressieve symfonische metalband Scardust pakt het groots aan. Zo valt te zien in de clip bij Dials. De track staat op Sands Of Time (2017), dat recentelijk opnieuw is uitgebracht door M-Theory Audio. De Israëlische groep muzikanten is sinds 2013 actief, waarvan de eerste twee jaren onder de naam Somnia.

Ook de muziek van Astralium (voorheen Black Roses) is bombastisch. Het Italiaanse collectief heeft beelden openbaar gemaakt bij The Journey. Deze compositie staat op het op 23 augustus via Rockshots Records te verschijnen Land Of Eternal Dreams.

Mythical Human Vessel van Paul Masvidal is een trilogie. De songs gaan over genezing en transformatie. Het eerste hoofdstuk Mythical is eind mei verschenen. De gitarist, die je wellicht kent van Death en Cynic, werkt samen met Stéphane Pigeon (isochronic tones) en Joshua Grange (mellotron keyboard).

Review: Martyrdöd - Hexhammaren
Geplaatst op 19-07-2019 om 10:19u

Review: Martyrdöd - Hexhammaren Het zevende album van het Zweedse Martyrdöd heeft een titel meegekregen waarbij je in eerste instantie op het verkeerde been wordt gezet. Nee, het is geen folk metal. Hier valt noch weinig te dansen noch te lachen. Geen klinkende pullen bier die onder schatergelach en gemors worden weggedronken, maar duistere d-beat-crustklanken uit de grafkelders van een macabere en vervallen kerk. Waarom de heren Hexhammaren in mei van dit jaar hebben uitgebracht en niet medio november, is mij dan ook een raadsel.

Klik op de cover om de hele review te lezen.

Zes nieuwe clips met onder meer Korn en Sacred Reich
Geplaatst op 18-07-2019 om 20:50u

Op 2 augustus releaset Century Media Records Home van The Offering. JBAW Productions heeft een clip voor de moderne heavymetalband uit Boston geregisseerd bij de track Ultraviolence. Daarin mixen de Amerikanen melodeath, heavy metal en Slipknot-grooves.

Kort geleden deelden we de clip bij Karges Land van Cantus Levitas. Nu is het de beurt aan de tweede single Windkreis. Beide songs van de Zuid-Duitse folkmetalgroep staan op Auf Grund, dat op 27 juli uitkomt.

De progressieve symfonische powermetalformatie Empress heeft beelden online gezet bij Beyond The Sleep. Het is één van de drie tracks op de ongetitelde ep van de Amerikanen van eerder dit jaar.

Mark Pellington is verantwoordelijk voor de clip bij Manifest Reality van Sacred Reich. “Het gaat over het gevecht dat we constant voeren om slechte gewoonten die we gecreëerd hebben de baas te zijn. Over het conflict tussen onze beste en slechtste instincten en het smachten naar betere tijden." De track is het tweede voorproefje van Awakening, het eerste studio-album in 23 jaar. Dat verschijnt op 23 augustus via Metal Blade Records.

Op 12 juli releaset Unique Leader Records The Decaying Light van Disentomb. Dat is de derde langspeler van de deathmetalformatie uit Australië. We lieten recentelijk al een clip bij de titeltrack horen en inmiddels is er ook een bij Indecipherable Sermons Of Gloom.

Op 13 september komt via Roadrunner/Elektra het nieuwe album van Korn uit, getiteld The Nothing. Dat is geen conceptalbum, maar het gaat over de reflectie op het leven van Jonathan Davis, wiens vrouw vorig jaar overleed. Drie weken geleden postten we reeds de audio van You’ll Never Find Me. Nu zijn er door Andzej Gavriss geregisseerde beelden vrijgegeven.

Nieuwe clip van Volbeat
Geplaatst op 18-07-2019 om 20:17u

Cheapside Sloggers is de titel van nieuwste video van Volbeat, die dient als opwarmertje voor het nieuwe album Rewind, Replay, Rebound, dat op 2 augustus verschijnt. In het nummer heeft niemand minder dan Gary Holt (Exodus, Slayer) een gastrol. Ook in de clip is hij te zien, maar dan in een iets jongere uitvoering.

De standaardversie van het nieuwe album bevat veertien songs, maar er komt ook onder meer een 2cd-versie met een bonus-cd. De kersverse cd zal in het najaar ondersteund worden met een Europese tournee, die onder meer de Ziggo Dome in Amsterdam aandoet (op dinsdag 19 november) en de Lotto Arena in Antwerpen (op donderdag 21 november). Het voorprogramma wordt verzorgd door Danko Jones en Baroness.

Nieuwe clip van Volbeat

Eerste namen voor Bang Your Head 2020
Geplaatst op 18-07-2019 om 10:49u

Het Bang Your Head-festival is net achter de rug, maar de organisatie is alweer druk bezig met de volgende editie. Volgend jaar wordt het festival voor de vijfentwintigste keer gehouden en daarvoor zijn nu de eerste namen bekend. Hardcore Superstar, Unleashed, Rage, Kissin' Dynamite, Tankard, Heathen, Memoriam, Leatherwolf, Skull Fist, Winterstorm en Space Chaser zijn de eerste bevestigde bands. Bang Your Head wordt volgend jaar gehouden van 16 t/m 18 juli in het Duitse Balingen. Tot en met 30 september zijn earlybird-kaarten verkrijgbaar voor 119 euro. Alle informatie vind je op www.bang-your-head.de.

Eerste namen voor Bang Your Head 2020

Review: Hell Fire - Mania
Geplaatst op 18-07-2019 om 10:22u

Review: Hell Fire - ManiaEr is weinig zo subjectief als de beleving van muziek. Interessant aan deze beleving is bovendien hoe die wordt beïnvloed door allerlei externe factoren. Nu de temperaturen met gemak richting tropische waarden gaan, merk ik bijvoorbeeld dat de zomerse platen van Volbeat weer uit de kast worden getrokken en dat de depri raamstaarblack voorlopig opgeborgen blijft. Voor degenen die van het mooie weer willen genieten onder het genot van een portie onvervalste, authentieke heavy metal is er maar één album dat aangeschaft dient te worden: Mania van de Amerikaanse heavy-/speedmetalformatie Hell Fire. Wat een heerlijk schijfje is dit geworden!

Klik op de cover om de hele review te lezen.

Review: Sabaton - The Great War
Geplaatst op 17-07-2019 om 09:00u

Review: Sabaton - The Great WarBij Sabaton weet je wat je kunt verwachten, maar toch werkt de metalformule van de Zweedse pantserdivisie niet altijd even goed. Heroes (2014) viel tegen en het daaropvolgende The Last Stand (2016) was aardig, maar toonde Sabaton niet op volle oorlogssterkte. Voorman Joakim Brodén en zijn metalmariniers, waarvan gitarist Tommy Johansson de meest recente rekruut is, hebben dit keer een jaar langer uitgetrokken voor een nieuwe plaat. Het lijkt de groep goed gedaan te hebben, want The Great War is een Sabatonalbum om je vingers bij af te likken.

Klik op de cover om de hele review te lezen.

Zes nieuwe clips met o.a. Scott Stapp, Baroness en Batushka
Geplaatst op 17-07-2019 om 08:00u

Daniel Jäger is de regisseur van de beelden die opgenomen zijn in Ruhrakademie Schwerte in Duitsland van de Deense rock/metalgroep Forever Still, dat daar live Say Your Goodbyes speelde. De originele versie staat op het dit jaar uitgebrachte Breathe In Colours.

De voornamelijk van Creed en Art Of Anarchy bekende zanger Scott Stapp heeft een visualizer online gezet bij Gone Too Soon. Het nummer staat op zijn derde solo-album The Space Between The Shadows, dat vrijdag via Napalm Records uitkomt.

In april trad Baroness op in Silver Spring, Maryland. De rockformatie, die recentelijk Gold & Grey op de wereld losliet, speelde daar onder andere Shock Me. Daarvan zijn opnamen gemaakt, die je hier kunt bekijken.

2019 is het jaar van het varken, maar Year Of The Goat trekt zich daar niets van aan en komt op 6 september via Napalm Records met Novis Orbis Terrarum Ordinis. Een voorproefje van het nieuwste songmateriaal van de Zweedse retrorockers vind je hier met de clip bij Avaritia.

In chronologische volgorde verschijnt er zo nu en dan een clip van één van de songs van het album Hospodi van Batushka. We zijn inmiddels aanbeland bij Chapter V: Funeral - Pierwyj Czas (Первый час).

Eerder deelden we al de clips bij Father Of Fate en Like Screams In Empty Halls van Lacrimas Profundere. Nu is het de beurt aan The Kingdom Solicitude. Alle drie songs staan op Bleeding The Stars, dat op 26 juli via Steamhammer/Oblivion/SPV uitkomt. Gitarist/bandleider Oliver Nikolas Schmid, die dit en vorig jaar vijf bandleden zag vertrekken, werkt daarop samen met de teruggekeerde drummer Dominik Scholz en met de nieuwe zanger Julian Larre.

Signeersessies op Dynamo Metalfest
Geplaatst op 16-07-2019 om 20:05u

Aanstaande vrijdag en zaterdag vindt op de Eindhoven kunstijsbaan weer Dynamo Metalfest plaats. Net als vorige jaren zijn wij ook weer aanwezig met een stand waar je handtekeningen van diverse bands kunt scoren. Het tijdschema voor de signeersessies vind je hieronder. Let op, deze tijden zijn onder voorbehoud en kunnen nog wijzigen. Check daarom bij de stand voor de actuele tijden. We staan linksvoor in de hoek.

Vrijdag 19 juli:
16:30-17:00 Avatar
17:30-18:00 Baest
18:30-19:00 Jungle Rot
19:50-20:20 Grand Magus
21:00-21:45 Eluveitie

Zaterdag 20 juli:
13:15-13:45 Alien Weaponry
14:25-14:55 Tribulation
15:30-16:00 Armored Saint
16:45-17:15 Steel Panther
18:15-18:45 Metal Church

Nog een paar opmerkingen. Bij een paar bands moeten we wat strengere regels toepassen: maximaal 1 item laten signeren en geen selfies met de bandleden. Dit is omdat daar drukte verwacht wordt en de bands iedereen aan bod willen laten komen. Ook zijn de eindtijden meestal vrij strict. Zorg dus dat je er op tijd bent.

Signeersessies op Dynamo Metalfest

Insomnium heeft nieuw album en nieuwe gitarist
Geplaatst op 16-07-2019 om 19:57u

Insomnium heeft de nieuwe plaat klaar. Op Heart Like A Grave ga je wel een iets vernieuwde band horen. Vorig jaar werd namelijk duidelijk dat gitarist Ville Friman het vele touren niet kon combineren met zijn baan aan de universiteit van York. De band vroeg aan Jani Liimatainen of hij wilde invallen, waardoor hij dus live bij Insomnium te zien was. Nu heeft de Finse band besloten om hem permanent in te lijven en heeft Insomnium dus drie gitaristen op de nieuwe plaat. Heart Like A Grave ligt vanaf 4 oktober in de winkels. Op 5 december staat de band samen met The Black Dahlia Murder en Stam1na in Neushoorn te Leeuwarden. Op 13 december komen de bands naar Trix in Antwerpen.

Insomnium heeft nieuw album en nieuwe gitarist