Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

17-08-2019

Ghost Ship Octavius en Lost In Thought naar ProgPower Europe
Geplaatst op 17-08-2019 om 21:40u

Het is een traditie dat, nadat alle bands voor ProgPower Europe zijn aangekondigd, er wijzigingen in de line-up zijn. Zo ook dit jaar. De organisatie van het driedaagse progfestival weet echter iedere editie prima vervangers te regelen. Vorige maand viel Twelve Foot Ninja af, maar werd publiekslieveling Voyager gestrikt. Een paar dagen geleden werd bekendgemaakt dat Redemption en City Of Souls niet zullen optreden. De vervangers zijn al geboekt. Ghost Ship Octavius en Lost In Thought komen begin oktober naar Baarlo. Als gevolg van de mutaties is Persefone headliner op zondag en zijn er enkele wijzigingen in het tijdschema. In totaal treden er veertien bands op in JC Sjiwa op 4, 5 en 6 oktober. Meer informatie over het progressieve rock- en metalevenement vind je op www.progpowereurope.com.

Zes nieuwe clips met o.a. While She Sleeps en Babymetal
Geplaatst op 17-08-2019 om 20:55u

Op 27 september releaset AFM Records II van CoreLeoni. Dat is een project van Gotthard-gitarist Leo Leoni, waarin hij hulp krijgt van zanger Ronnie Romero, drummer Hena Habegger, gitarist Jgor Gianola en bassist Mila Merker. Het vijftal is te zien in de clip bij Queen Of Hearts.

We blijven rocken, maar dan op een heel andere manier met Transport League. De Zweedse groep, die het vijfentwintigjarige jubileum viert, komt op 30 augustus via Mighty Music met A Million Volt Scream. Daarop staat onder meer Dawn Of Lucifer. Joel Nilsson is de regisseur van de bijgaande videoclip.

Exhorder-leden Marzi Montazeri (gitaar) en Kyle Thomas (zang) kunnen niet alleen thrashen, maar ook rocken. Dat blijkt uit Love Gets Us All. Voor het naar de band genoemde album deden de twee een beroep op drummer Anup Sastry (Marty Friedman, Jeff Loomis, Skyharbor) en multi-instrumentalist Chris Collier (Korn, Prong, Winds Of Plague) op bas. Momenteel bestaat de vaste line-up naast Thomas en Montazeri uit bassist Mike Haaga (ex-Dead Horse) en drummer.

Het is al even geleden dat Babymetal in de buurt op het podium te zien was, maar begin volgende jaar komen de Japanse meiden plus begeleidingsband naar Carlswerk Victoria te Keulen op 13 februari. Drie dagen later staan ze in AB te Brussel en nog een dag later in 013 te Tilburg. Hoe dat er ongeveer uit komt te zien, check je hier met de Engelstalige live-clip bij Elevator Girl.

Op 13 september ligt Divisions van Starset in de winkels. De groep uit Columbus mixt pop, atmosferische prog en metalcore en zal wellicht fans van Voyager aanspreken. Check hier de beelden bij Manifest.

Op 23 januari volgend jaar komt While She Sleeps naar Melkweg in Amsterdam. Ook doet de populaire metalcoregroep uit Sheffield AB te Brussel aan op 17 januari en een dag later Live In Music in Keulen. Ze spelen daar wellicht I’ve Seen It All, waarbij een clip met live-beelden is verschenen.

Review: October Tide - In Splendor Below
Geplaatst op 17-08-2019 om 17:20u

Review: October Tide - In Splendor BelowOp zaterdag 3 november staan onder andere Swallow The Sun en October Tide op de achttiende editie van Dutch Doom Days in Baroeg te Rotterdam. Beide bands hebben dit jaar een album uitgebracht. Van When A Shadow Is Forced Into The Light publiceerden we reeds een review. Het is de hoogste tijd dat er ook een verschijnt van In Splendor Below.

Klik op de cover om de hele review te lezen.

Verslag van FemME Battle-finale
Geplaatst op 16-08-2019 om 20:45u

Op 11, 12 en 13 oktober vindt het jaarlijkse FemME plaats. Dat staat voor Female Metal Event. Het driedaagse evenement biedt een podium aan bands waarin minimaal een vrouw zit, ongeacht of dat een zangeres of een gitariste is. Dit jaar vindt het festival plaats in The Box in Hilvarenbeek. Dat is ook de plek waar op zondag 7 juli acht bands samenkomen voor de finale van de FemME Battles. Een mooie gelegenheid om eens te kijken wat voor talent er internationaal rondloopt. De acht bands strijden voor twee plekken op het festival zelf. Jeffrey ging een kijkje nemen. Je kunt zijn verslag van de FemME Battle-finale hier lezen!

Verslag van FemME Battle-finale

Hypocrisy en Soilwork in Eindhoven
Geplaatst op 16-08-2019 om 20:15u

Te midden van al het festivalgeweld in deze zomermaanden staan de clubconcerten voor veel bands een beetje op een laag pitje. Zo niet voor de melodieuze deathmetalbands Hypocrisy en Soilwork, die in een soort festivalpolonaise zijn beland. Ga maar na: beide groepen waren op woensdag 7 augustus op Brutal Assault (Tsjechië) te bewonderen, om vervolgens door te reizen naar Party San (donderdag 8 augustus), Into The Grave (vrijdag 9 augustus), Alcatraz Metal Festival (zaterdag 10 augustus) en Bloodstock Open Air (zondag 11 augustus). Tussen de festivals door geven ze ook nog een reeks losse concerten. Op maandag 12 augustus is deze combi te bewonderen in Eindhoven. Hoewel beide bands een zeer indrukwekkende discografie hebben opgebouwd, kunnen we ook gerust stellen dat de absolute hoogtijdagen van zowel Hypocrisy en Soilwork in het verleden liggen. Hoe presenteren de bands zich op deze avond in de lichtstad? Rik ging op onderzoek. Je kunt zijn verslag van deze avond hier lezen.

Hypocrisy en Soilwork in Eindhoven

Verslag van Radar Festival
Geplaatst op 16-08-2019 om 19:52u

Geïnspireerd door het succes van de (semi-)indoor festivals Euroblast (Duitsland) en UK Techfest (Engeland) staat Radar Festival begin augustus op de festivalkalender in Engeland. In Guildford welteverstaan. Net onder de rook van Londen spelen 32 bands die vrijwel allemaal op de bill van de eerder genoemde festivals hebben gestaan. Het is dan ook een feestje waar de genrefan zijn vingers bij aflikt. Dat wordt twee dagen lang genieten. Wouter ging een kijkje nemen. Je kunt zijn verslag van Radar Festival hier lezen!

Verslag van Radar Festival

Review: Gloryhammer - Legends From Beyond The Galactic Terrorvortex
Geplaatst op 16-08-2019 om 19:36u

Review: Gloryhammer - Legends From Beyond The Galactic TerrorvortexIronie en absurdisme zijn gevaarlijke strategieën voor een metalband. Er zijn maar weinig groepen die erin slagen om een ironische knipoog en humoristische aanpak te combineren met muziek die ook de moeite waard is. Zeker in een subgenre als power metal, dat toch al vaak met een flinke korrel zout wordt genomen vanwege de vaak clichématige fantasieverhalen over draken, elfen, dwergen en tovenaars, is het voor bands die een humoristische aanpak voorstaan vaak een delicate balanceeroefening.

Klik op de cover om de hele review te lezen.

Nieuwe single van Opeth
Geplaatst op 16-08-2019 om 10:10u

Afgelopen zondag was Opeth afsluiter op Into The Grave in Leeuwarden. Wie daar niet genoeg van kon krijgen, kan nu genieten van de nieuwe single Svekets Prins van deze Zweden, van het nieuwe album In Cauda Venenum. Het nieuwe album zal verkrijgbaar zijn in twee talen: Zweeds en Engels. De nieuwe single is nu alleen in de Zweedse uitvoering te beluisteren, volgende week volgt de Engelstalige versie genaamd Dignity.

Het nieuwe album In Cauda Venenum, dat vorig jaar werd opgenomen in de Park Studios in Stockholm, ligt vanaf 27 september in de winkels. Dit najaar trekt Opeth weer door Europa. Op 5 november staat de band samen met The Vintage Caravan in TivoliVredenburg in Utrecht. Een dag later staan beide bands in Ancienne Belgique in Brussel.

Cynic remixed
Geplaatst op 15-08-2019 om 21:25u

Na een pauze van 15 jaar bracht Cynic in 2008 het comebackalbum Traced In Air uit. Ruim tien jaar later vindt de band het tijd om dat tweede album opnieuw uit te brengen. Als bands dat doen, komt het meestal in een geremasterde uitvoering. Cynic heeft er een schepje bovenop gedaan. Bassist Sean Malone heeft namelijk de baspartijen opnieuw ingespeeld. Ook is de plaat door Adam Getgood van Periphery opnieuw gemixt. Op 27 september ligt Traced In Air Remixed in de winkels, maar als je verder leest kun je alvast een voorproefje beluisteren, waarin je de oude versie met de nieuwe kan vergelijken.

Cynic remixed

Eerste namen voor Brutal Assault 2020
Geplaatst op 15-08-2019 om 21:05u

Daags nadat het festival is afgelopen maakt Brutal Assault alweer de eerste namen voor volgend jaar bekend. Dit zijn Asphyx, Dark Funeral, Razor, Evoken, Manes, Myrkur en Nocturnus AD, maar hier komen er natuurlijk nog heel veel bij. Volgend jaar viert Brutal Assault zijn 25e verjaardag, dus we rekenen erop dat het festival dus nog groter dan normaal uitpakt. Brutal Assault vindt volgend jaar plaats van 5 t/m 8 augustus in Fortress Josefov in het Tsjechische Jaromer. Alle informatie vind je op www.brutalassault.cz.

Eerste namen voor Brutal Assault 2020

Clips: Norma Jean, Phil Campbell, The 69 Eyes en meer
Geplaatst op 15-08-2019 om 19:25u

De christelijke metalcoreband Norma Jean heeft een videoclip openbaar gemaakt bij [Mind Over Mind]. De track van de Amerikanen staat op All Hail, dat op 25 oktober door Solid State Records wordt uitgebracht.

Sean Harmanis (Make Them Suffer) is te gast bij Make Way For Man in de door DarKSpiritPhotography geregisseerde clip bij Ideations. Dat is de nieuwe single van de progressieve metalcoreformatie uit het Australische Perth.

Matt Zane is de man achter de beelden bij de single Hesitation van BI·AS. Dat is een alternatieve rock/metalband uit Huntington Beach, California, met in de gelederen onder andere David Silveria (de originele drummer van Korn). Volgend jaar volgt de eerste ep.

Op vrijdag de 13e van september komt West End van The 69 Eyes uit via Nuclear Blast Records. Daarop staat onder meer Black Orchid, waarbij een door Vicente Cordero geregisseerde clip online is gezet. Kort geleden deelden we nog de clip van Cheyenna.

Ook van Michael Schenker Fest deelden we al een clip: die bij Rock Steady. De Duitser werkte samen met regisseur Robert J. Sexton voor de beelden bij Sleeping With The Lights On. Beide tracks staan op Revelation.

Nog zo’n oude rocker met een nieuwe clip. Phil Campbell. In These Old Boots werkt hij samen met Dee Snider, Mick Mars & Chris Fehn. Phils eerste solo-album, getiteld Old Lions Still Roar, verschijnt op 25 oktober via Nuclear Blast.

Review: Imber Luminis - Contrasts
Geplaatst op 15-08-2019 om 12:13u

Review: Imber Luminis - ContrastsOlmo Lipani mag gerust als een productief baasje omschreven worden. De Belg met Bulgaarse roots, die vooral bekend is onder het pseudoniem Déhà, heeft een niet aflatende werklust. De hoeveelheid bands waarin hij actief is, valt al niet meer op de vingers van twee handen te tellen. Cult of Erinyes, We All Die (Laughing), Yhdarl en Slow zijn momenteel de bekendere groepen. Vaak is de kwaliteit van het werk op zijn minst bovengemiddeld en op zijn best geniaal. Zo wacht ik nog steeds met smart op een nieuwe full-length van het briljante We All Die (Laughing). Ook Imber Luminis is onderdeel van de vele soloprojecten van multi-instrumentalist. Precies een jaar geleden verscheen Contrasts, een sterke full-length die ook in de uitdijende collectie nog steeds de moeite waard is.

Klik op de cover om de hele review te lezen.

Zes nieuwe clips met o.a. Tarja, Tesla en As I Lay Dying
Geplaatst op 14-08-2019 om 21:40u

Mathis Arnell is de regisseur van de clip bij Shaped By Fire van As I Lay Dying. De titeltrack van de nieuwe full-length is de derde vrijgegeven track van de nieuwe collectie songs die op 20 september verschijnt. De Amerikaanse groep rond Tim Lambesis tekende eind vorige week bij Nuclear Blast Records.

Dankzij Def Leppard-gitarist Phil Collen is er toch weer een Tesla-album gekomen. Na Simplicity zaten de rockers uit Sacramento erdoorheen, maar Collen schreef mee aan de door hem geproduceerde achtste full-length Shock, die in maart dit jaar uitkwam. Het is weer zomer met California Summer Song.

Op 29 mei speelde het Leuvense experimentele rocktrio Brutus in de Handelsbeurs te Gent. Daarvan zijn onder leiding van K. H. Andersson opnamen gemaakt, welke je hier kunt zien met de live-clip bij de openingstrack Fire. De originele versie staat op Nest (2019).

Tear The Sky Wide Open is de eerste single van Silverthorne. De rockband uit Californië is onder meer door Led Zeppelin en Soundgarden geïnspireerd en bestaat uit gitarist/vocalist Pete Shoulder, drummer Brian Tichy (die onder meer met Whitesnake, Ozzy Osbourne, Slash, Billy Idol en Foreigner heeft gespeeld) en bassist Daniel Spree.

Op 6 september verschijnt Mercury van Madder Mortem via Dark Essence Records. Het betreft een re-release in verband met het twintigjarig jubileum. Randy M. Salo regisseerde de clip bij Vigil voor de experimentele rockband uit Noorwegen.

Een week eerder ligt In The Raw van Tarja in de winkels. Wil je de ex-Nightwish-zangeres zien rolschaatsen (roller derby), bekijk dan de door Florian Kaltenbach geregisseerde beelden bij Tears In Rain. Het avontuur leverde de Finse een blessure aan het stuitbeen op. Het nummer is geïnspireerd door de monoloog aan het einde van de scifi-klassieker Blade Runner.

Nieuwsflits
Geplaatst op 14-08-2019 om 19:30u

Begin 2020 gaat Mr. Bungle de demo Raging Wrath Of The Easter Bunny live spelen. De line-up bestaat uit originele leden Trevor Dunn, Mike Patton en Trey Spruance plus Scott Ian (Anthrax, S.O.D.) en Dave Lombardo (Dead Cross, Suicidal Tendencies, ex-Slayer). Je moet wel ver reizen, want de drie shows vinden plaats in Verenigde Staten.

Op 6 september releaset Rockshots Records Winterider van Everfrost. De symfonische powermetalband komt uit Lapland en is sinds 2013 actief, de eerste jaren onder de naam Snowkid. De tekstvideo bij het titelnummer is gemaakt door Laureline Tilkin.

Dimmu Borgir en Amorphis gaan begin volgend jaar co-headlinen en nemen Wolves In The Throne Room mee op tour door Europa. Op 25 januari strijkt het drietal neer in 013 te Tilburg en op 31 januari in het voor Oost-Nederlanders goed te bereizen Turbinenhalle in Oberhausen. Tickets voor Tilburg zijn vanochtend in de voorverkoop gegaan.

De van YouTube bekende muzikant en komiek Stevie T zal tijdens de Amerikaanse tour bas gaan spelen bij DragonForce. Gitarist Herman Li had hem voor de grap uitgenodigd, maar Stevie ging daar serieus op in en zette een clip online waarin hij een triangelsolo speelt in Through The Fire And Flames. Stevie T vervangt Frédéric Leclercq, die afgelopen woensdag aangaf te vertrekken bij de formatie. Op 27 september verschijnt het nieuwe album Extreme Power Metal, waarop Coen Janssen van Epica de toetsenpartijen verzorgt als vervanger van de vertrokken Vadim Pruzhanov. Het optreden op 5 februari volgend jaar in 013 te Tilburg is reeds uitverkocht. Een dag later komen de technisch zeer vaardige muzikanten naar België.

Into Darkness is niet meer. De organisatie van het festival in Leeuwarden laat weten “vanwege verschillende oorzaken het zich niet te kunnen veroorloven om een zesde editie op te zetten” en vervolgt hoopvol: “Samen met Neushoorn en de mensen achter Into Darkness werken we aan nieuwe, maar genre-technisch dezelfde ideeën wat betreft een nieuw festival, dat we vanaf de grond zullen opbouwen. Wellicht gaan we in de toekomst nog verder met Into Darkness, maar dan op een andere wijze en op een andere locatie.”

De thrashers van Toxic Holocaust komen op op 4 oktober met de nieuwe langspeler Primal Future: 2019. Multi-instrumentalist Joel Grind is verantwoordelijk voor zowel de opnamen, de mix en de master. De plaat telt tien tracks, waaronder Chemical Warlords, waarbij een tekstvideo is vrijgegeven.

Triptykon headliner Soulcrusher
Geplaatst op 14-08-2019 om 19:01u

Triptykon gaat dit jaar Soulcrusher headlinen. De Zwitserse band voegt zich bij onder meer Daughters, Pelican, Mizmor, Hell en The Secret. De vierde editie van Soulcrusher vindt plaats op zaterdag 5 oktober in Doornroosje te Nijmegen. Kaarten kosten tot en met 16 augustus 40 euro, daarna gaat de prijs met 5 euro omhoog. Alle informatie vind je op www.doornroosje.nl.

Triptykon headliner Soulcrusher